Üriner sistem taş hastalığı yaygın bir sorundur. Coğrafi, iklimsel, etnik, diyetsel ve genetik faktörlerle bağlı olarak %20 oranında görülmektedir. Son yıllarda taş cerrahisinde açık olarak uygulanan ameliyatların hemen hemen hepsi endoskopik (kapalı) yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi seçenekleri taşın boyuna, yerine, şekline göre değişiklikler gösterir. Böbrek içerisindeki taşlarda güvenle uygulanabilen yöntem Retrograd intrarenal cerrahi (RIRS) olarak adlandırılan, idrar kanalından girilerek böbrek içerisindeki taşları lazar yardımı ile eritmeye dayanır.
Bu yöntem daha çok 2cm altındaki taşlar için kullanılması uygun olan bir ameliyat çeşitidir. Ameliyat sonrası çoğu hastada böbrek ile idrar kesesi arasına çift J stent denilen bir borucuk yerleştirilir ki kırılan taşların dökülmesini kolaylaştırmak ve böbrekten idrarın rahat boşalması ile iyileşmesini sağlar. Yine benzer şekilde böbrek ile idrar kesesi arasındaki idrar kanalı taşlarında URS (üreterorenoskopi) yöntemi ile kapalı olarak taşlar temizlenebilir.
İki cm ve üzeri taş hastalıklarında PNL (perkütan nefrolitotomi) ameliyat tekniği uygulamak daha uygun olabilir. Bu teknik ile taşlı böbreğe sırt-yan bölgeden iğne yardımı ile girilerek özel aletlerle böbrek içerisine ulaşılır. Cilt üzerinde yaklaşık 0,5 cm lik bir kesi oluşturularak taşlar girilen bu delikten kırılarak dışarı alınır. 2-3 gün hastanede kalış süresi gerekebilir. PNL yönteminde de taşın boyutuna ve yerine göre değişik boyutlarda cihazlar kullanılabilir. Başka bir kapalı yöntem olan laparoskopik cerrahi ile böbrek pelvisi ve üreter de bulunan uygun taşlar çıkarılabilir.
Taş cerrahisinde açık ameliyat teknikleri kullanılsa da günümüzde çok nadir yapılmaktadır. Kapalı yöntemler uygun olmayan, taş boyutu çok büyük olan hastalarda açık cerrahi yöntemlerde kullanılabilir.